Soczyste mięsa: karkówka, roastbeef, antrykot, szaszłyki jagnięce a może hamburgery, już sam zapach grillowania gwarantuje przyjemny nastój a jeśli wyserwujemy dobrze dobrane wino mamy gwarantowany sukces kulinarny. Reserve de la Motte Cabernet Sauvignon, wino z Langwedocji, ciepłego regionu położonego na południu Francji doskonale podkreśli smak grillowanych potraw szczególnie steków i burgerów ale też wołowiny po burgundzku, dań z dziczyzny i twardych serów.
Cabernet Sauvignon to najsłynniejszy czerwony szczep na świecie. Powstał z krzyżówki szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Charakteryzuje się głębokim smakiem, średnim do wysokiego poziomem tanin i kwasowości, aromatami czarnych porzeczek, jeżyn, wiśni, malin i wanilii, goździków a czasem czekolady.
Możesz otworzyć butelkę od razu ale pamiętaj, że ten szczep ma potencjał i możesz poczekać rok aby wino nabrało dodatkowych aromatów w procesie starzenia.

- Słynny kupaż bordowski to mieszanka Cabernet Sauvignon z Merlot
- Idealnie przygotowany stek „medium” to nie więcej niż 4 minuty grillowania mięsa z każdej strony
- Sól w potrawach zwiększa poczucie struktury wina a zmniejsza poczucie cierpkości, goryczy i kwasowości
- Słodki smak odczuwamy kubkami smakowymi na czubku języka