Il Maestro Merlot to wyjątowe wino o rubinowej barwie. Niezwykła kompozycja aromatów czerwonych owoców oraz czarnej porzeczki. Głębi smaku dodają nuty owoców leśnych i lukrecji. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem, pastą oraz twardym serem.
Szczep Merlot tworzy wina aksamitne, soczyste i delikatne w smaku, dlatego cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród amatorów jak i koneserów. Nazwa szczepu wywodzi się od starofrancuskiego zdrobnienia słowa „merle”, oznaczającego „kos zwyczajny”. Ptaki te prawdopodobnie stały się inspiracją do nazwy dzięki popularności, jaką cieszą się uprawy winorośli wśród tych zwierząt. Wina ze szczepu Merlot mają szerokie możliwości aromatyczne, świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią także doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
