Leśne triki i podpłomyki Chefa.

To chillijskie białe wino wytrawne. Barwa jasnożółta z zielonkawymi odcieniami oddaje lekkość wina. W nosie wyczuwalne intensywne aromaty cytrusowe, szczególnie grejpfrut, kwiaty i zioła.
Maksymalnie świeżego i owocowego smaku nadaje soczystość i niska treściwość wina. Idealnie komponuje się z miękkimi serami, zwłaszcza kozimi sałatami. Pasuje też do sushi.

Sauvignon Blanc to odmiana winorośli pochodząca z Francji, której nazwa prawdopodobnie wywodzi się od francuskich słów sauvage „dziki”, a to dlatego, że owoce tej odmiany są podobne do kształtu owoców dzikorosnącej winorośli, i blanc „biały”.Sauvignon blanc jest sadzony w wielu światowych regionach winiarskich, dając bardzo orzeźwiające, świeże białe wino. Odmiana szczególnie dobrze smakuje z potrawami warzywnymi. Dobrym kompanem na pewno okażą się szparagi, cukinia, bakłażan czy papryka. Warto więc łączyć to wino z lekkimi sałatkami, kaszami czy też warzywnymi tartami wzbogaconymi np. o ser kozi, z którym sauvignon blanc tworzy wspaniałe kompozycje smakowe. Ponadto sauvignon blanc jako jedno z nielicznych win doskonale smakuje w połączeniu z owocami morza i rybami.

Podziel się: