
IL MAESTRO MACABEO
Białe półwytrawne
Hiszpania
Il Maestro Macabeo to wyjątkowa kompozycja aromatów kwiatowych, cytrusów oraz owoców tropikalnych. Wino rześkie, o delikatnej słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Świetnie pasuje do dań z ryb i owoców morza.
Wina ze szczepu Macabeo komponują się z owocami morza, rybami, risotto, sałatkami i miękkimi serami typu brie czy camembert. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, do około 10⁰C, podane w kieliszku o wysokiej nóżce i z czaszą w kształcie tulipana, która koncentruje wspaniały aromat na jej brzegu.



IL MAESTRO TEMPRANILLO
Czerwone półwytrawne
Hiszpania
Il Maestro Tempranillo to wyjątkowa kompozycja aromatu czerwonych owoców z kwiatowym akompaniamentem. Głęboka, czerwona barwa z fioletowymi refleksami oraz miękkie taniny dodają elegancji. Idealnie łączy się z hiszpańskimi, mięsnymi tapasami (Chorizo, Fuet czy Jamon). Świetne do steków, burgerów i dań pikantnych.
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, zaliczany jest do najlepszych i najszlachetniejszych szczepów światowych. Tempranillo to dość uniwersalne wino pod względem doboru potraw. Komponuje się z wszelkiego rodzaju tłustymi daniami mięsnymi: stekami, burgerami, pieczoną jagnięciną, wołowiną w ziołach, hiszpańskimi długo dojrzewające szynkami (np. Jamon Serrano) i kiełbasami (np. Chorizo, Fuet). Łączy się także z kuchnią texmex, jak Chili con Carne, Burrito czy Taco.


IL MAESTRO MERLOT
Czerwone półwytrawne
Francja
Il Maestro Merlot to wyjątowe wino o rubinowej barwie. Niezwykła kompozycja aromatów czerwonych owoców oraz czarnej porzeczki. Głębi smaku dodają nuty owoców leśnych i lukrecji. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem, pastą oraz twardym serem.
Szczep Merlot tworzy wina aksamitne, soczyste i delikatne w smaku, dlatego cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród amatorów jak i koneserów. Nazwa szczepu wywodzi się od starofrancuskiego zdrobnienia słowa „merle”, oznaczającego „kos zwyczajny”. Ptaki te prawdopodobnie stały się inspiracją do nazwy dzięki popularności, jaką cieszą się uprawy winorośli wśród tych zwierząt. Wina ze szczepu Merlot mają szerokie możliwości aromatyczne, świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią także doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.




CASA BALMACEDA
Białe wytrawne
Sauvignon Blanc
Chile
To chillijskie białe wino wytrawne. Barwa jasnożółta z zielonkawymi odcieniami oddaje lekkość wina. W nosie wyczuwalne intensywne aromaty cytrusowe, szczególnie grejpfrut, kwiaty i zioła.
Maksymalnie świeżego i owocowego smaku nadaje soczystość i niska treściwość wina. Idealnie komponuje się z miękkimi serami, zwłaszcza kozimi sałatami. Pasuje też do sushi.
Sauvignon Blanc to odmiana winorośli pochodząca z Francji, której nazwa prawdopodobnie wywodzi się od francuskich słów sauvage „dziki”, a to dlatego, że owoce tej odmiany są podobne do kształtu owoców dzikorosnącej winorośli, i blanc „biały”.Sauvignon blanc jest sadzony w wielu światowych regionach winiarskich, dając bardzo orzeźwiające, świeże białe wino. Odmiana szczególnie dobrze smakuje z potrawami warzywnymi. Dobrym kompanem na pewno okażą się szparagi, cukinia, bakłażan czy papryka. Warto więc łączyć to wino z lekkimi sałatkami, kaszami czy też warzywnymi tartami wzbogaconymi np. o ser kozi, z którym sauvignon blanc tworzy wspaniałe kompozycje smakowe. Ponadto sauvignon blanc jako jedno z nielicznych win doskonale smakuje w połączeniu z owocami morza i rybami.



CASA BALMACEDA
Białe wytrawne
Chardonnay
Chile
To lekkie białe wino wytrawne o słomkowej barwie. Wyczuwalne aromaty kwiatowe, mineralne i owoców cytrusowych nadają głębi smaku. Naturalna słodycz szczepu oraz orzeźwiająca kwasowość powodują że wino jest idealnie zbalansowane. Dobrze schłodzone to idealny dodatek do owoców morza, białych ryb i deserów.
Chardonnay to najbardziej popularna biała odmiana winorośli, uprawiana wszędzie tam, gdzie produkowane jest wino. Dobrze łączy się z innymi odmianami w kupażach, jednak najlepsze nie są zwykle mieszane. Pochodzi z Burgundii we Francji. Jest krzyżówką szczepów pinot gris z gouais blanc. Najlepiej z wszystkich białych odmian nadaje się do fermentacji i dojrzewania w dębowych beczkach. Zależnie od sposobu produkcji pozwala na otrzymanie lekkiego, orzeźwiającego i mineralnego wina lub wina aromatycznego, długowiecznego i ciężkiego, o bardzo złożonym aromacie.



IL MAESTRO ROSE
Różowe, półwytrawne
Włoskie
Il Maestro Rose to orzeźwiające, owocowe wino z wyczuwalnymi aromatami truskawki i miękkimi taninami. Piękny bladoróżowy kolor oraz delikatny smak idealnie nadaję się jako aperitif. Doskonale komponuje się z zimnymi przekąskami, twardymi serami i sałatami.
Wino różowe otrzymuje się niemal wyłącznie z czerwonych odmian winogron. Z zasady wina różowe powinny być lekkie i orzeźwiające, bardzo owocowe (maliny, truskawki, poziomki), kwaskowe w smaku, Dojrzewanie takich win w beczkach to rzadkość. Przez lata nieco zapomniane, swój renesans w dużej mierze zawdzięczają nowoczesnym metodom produkcji.




Il Maestro Primitivo IGP Puglia
Czerwone wytrawne
Włochy
Czerwone wytrawne wino o nasyconej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami i aromacie zbudowanym na czarnych porzeczkach, śliwkach, wiśniach z nutą przypraw i wyczuwalną w tle wanilią. Dobra struktura, okrągłe i łagodne taniny oraz miły finisz. Doskonale pasuje do serów, ciemnych mięs i dań z dziczyzną.
Podawać w temperaturze: 18-20°C.




Silent Lamb Sauvignon Blanc
Białe wytrawne
Nowa Zelandia
Wino o jasnozłotej barwie z refleksami zieleni. W aromacie wyczuwalne owoce cytrusowe i niuanse kwiatowe. W smaku świeże, lekkie, o dobrze wyważonej kwasowości i długim, przyjemnym finiszu. Pasuje do białych mięs, ryb, owoców morza i sałatek. Doskonałe jako aperitif.
Podawać w temperaturze: 8-10°C.





Reserve de la Motte Chardonnay
PAYS D’OC IGP
Wino z Francji
Białe wytrawne
Białe wytrawne wino o jasnosłomkowej barwie. W aromacie odnajdziemy kwiat akacji i owoce egzotyczne.
W smaku pełne z nutami owoców cytrusowych i melona. Wino idealnie zbalansowane, subtelne i orzeźwiające. Świetne jako aperitif oraz z owocami morza, grillowanymi rybami oraz kozim serem.
Podawać w temperaturze 10-12°C.





Gaviolli Fragolino Bianco
Wino z Włoch
Białe półwytrawne
Biały półwytrawny, aromatyzowany napój na bazie wina, musujący o bladosłomkowej barwie. W aromatach znajdziemy nuty kwiatowe oraz truskawki. W smaku owocowe, z wyraźnie wyczuwalnymi truskawkami, podkreślonymi przez delikatne bąbelki. Idealne jako aperitif oraz z miękkimi ciasteczkami i słodkimi tartami.
Podawać w temperaturze 6-8°C.



Reserve de la Motte Cabernet Sauvignon
PAYS D’OC IGP
Wino z Francji
Czerwone wytrawne
Wino o głębokiej czerwonej barwie z niebieskimi refleksami. W aromacie intensywne nuty czerwonych owoców i przypraw ze szczyptą wanilii i goździków. Intensywne, ale zrównoważone świeżością i delikatnymi taninami. Idealnie pasuje do dziczyzny, kaczki oraz curry z jagnięciny.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Reserve de la Motte Sauvignon
PAYS D’OC IGP
Wino z Francji
Białe wytrawne
Białe wytrawne wino o jasnozłotej barwie. W aromacie odnajdziemy intensywne nuty owoców cytrusowych i egzotycznych. Wino łagodne na podniebieniu, z przyjemnym i harmonijnym finiszem.
Idealnie sprawdza się jako aperitif oraz z białymi mięsami, daniami rybnymi i kozim serem.
Podawać w temperaturze 10-12°C.





Soneto Tempranillo
DOP CARIÑENA
Wino z Hiszpanii
Czerwone półwytrawne
Czerwone półwytrawne wino o ciemnowiśniowej barwie z fioletowymi refleksami. Intensywny aromat dojrzałych owoców z nutami lukrecji i fiołków. Wino mocno zbudowane, harmonijne, z długim owocowym finiszem. Idealne do dań z wołowiny, jagnięciny, grillowanych warzyw i czekoladowych deserów.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Soneto Macabeo
DOP CARIÑENA
Wino z Hiszpanii
Białe półwytrawne
Białe półwytrawne wino o jasnosłomkowej barwie z zielono-złotymi refleksami. W aromacie zielone jabłka, ananas, nuty kwiatowe z odrobiną migdałów. W smaku przyjemnie lekkie ze świeżym finiszem.
Idealne do owoców morza, makaronów w lekkich sosach i letnich sałatek.
Podawać w temperaturze: 7-10°C.




Casa Balmaceda Cabernet Sauvignon
Czerwone wytrawne
Chile
Wino o ciemnorubinowej barwie i bogatym intensywnym smaku. W aromacie wyczuwalne dojrzałe wiśnie i śliwki przełamane nutami tytoniu i skóry. Świetnie komponuje się z czerwonym mięsem, kaczką i makaronami. Doskonale pasuje do serów.
Podawać w temperaturze: 16-18°C.





CH Rousseau BORDEAUX ROUGE
AOP
Wino z Francji
Czerwone wytrawne
Czerwone wytrawne wino o intensywnej barwie, z rubinowymi refleksami, kupaż Merlot i Cabernet Sauvignon. W aromacie czerwone owoce, elegancka struktura, w smaku dominują dojrzałe wiśnie i czarne jagody. Idealne do czerwonych mięs, makaronów w pomidorowych sosach oraz pleśniowych serów.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Il Maestro Pinot Grigio Terre Siciliane
Białe wytrawne
Włochy
Białe wytrawne wino o jasnosłomkowej barwie ze złotymi refleksami i aromacie zbudowanym na owocach egzotycznych, gruszkach, zielonych jabłkach i białych brzoskwiniach. W smaku świeże i delikatne, z nutami kolendry i limonki. Doskonałe jako aperitif, pasuje do owoców morza i makaronów w białych sosach.
Podawać w temperaturze: 10-12°C.




Sorelli Chianti
DOCG
Wino z Włoch
Czerwone wytrawne
Wytrawne wino o rubinowo-czerwonej barwie, będące kupażem 3 szczepów: Sangiovese, Canaiolo, Colorino. Intensywny aromat z wyczuwalnymi fiołkami. W smaku harmonijne, z przyjemnymi, lekkimi taninami i łagodnym finiszem. Pasuje do dań kuchni włoskiej, zwłaszcza do czerwonych mięs, długodojrzewających szynek i pikantnych makaronów.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Poggio Felice Toscano Rosso
Czerwone wytrawne
Wino z Włoch
Wytrawne wino o rubinowo-czerwonej barwie, powstałe ze szczepu Sangiovese oraz innych charakterystycznych dla Toskanii szczepów. W aromacie czerwone owoce. Wino dobrze zbudowane i harmonijne. Idealne do pizzy z pomidorowym sosem, grillowanej cielęciny i twardych serów typu pecorino.
Podawać w temperaturze 16-18°C.



Poggio Felice Toscano Bianco
Wino z Włoch
Białe wytrawne
Wytrawne wino o słomkowo-żółtej barwie, eleganckie i pełne, z aromatami białych kwiatów, powstałe ze szczepów: Vermentino, Chardonnay i Sauvignon Blanc. W smaku harmonijne, o przyjemnej strukturze.
Dobrze sprawdza się jako aperitif. Idealne do letnich sałatek, drobiu i potrawki z królika.
Podawać w temperaturze 10-12°C.




Sorelli Montepulciano d’Abruzzo
Czerwone wytrawne
Wino z Włoch
Wytrawne wino o rubinowej barwie z refleksami granatu. Aromaty czerwonych owoców i śliwek, delikatny smak i łagodne taniny.
Idealne do grillowanych czerwonych mięs, spaghetti Bolognese oraz dojrzewających serów.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Gaviolli Fragolino Rosso
Wino z Włoch
Białe półwytrawne
Czerwony półwytrawny, aromatyzowany napój na bazie wina, musujący o jasnorubinowej barwie.
W aromatach znajdziemy truskawki oraz nuty kwiatowe. W smaku owocowe, z wyraźnie wyczuwalnymi truskawkami, podkreślonymi przez delikatne bąbelki. Idealne jako aperitif oraz z miękkimi ciasteczkami i słodkimi tartami.
Podawać w temperaturze 6-8°C.



Los Claustros Crianza
Wino z Hiszpanii
Czerwone wytrawne
Czerwone wytrawne wino ze szczepów Bobal i Cabernet Sauvignon dojrzewające przez 6 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat czerwonych owoców z nutką wanilii. W smaku harmonijne z przyjemnym finiszem. Idealne do wołowiny oraz makaronów w sosach.
Podawać w temperaturze 16-18°C.



Los Claustros Riserva
Wino z Hiszpanii
Czerwone wytrawne
Czerwone wytrawne wino ze szczepów Bobal i Cabernet Sauvignon dojrzewające przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat czerwonych owoców, czarnej porzeczki z nutą białego pieprzu.
Idealne do wołowiny, a szczególnie steków, dziczyzny i hiszpańskich wędlin.
Podawać w temperaturze 16-18°C.




Soneto Garnacha
Wino z Hiszpanii
Różowe półwytrawne
Różowe półwytrawne wino o eleganckiej barwie, typowe dla szczepu Garnacha aromaty owoców i ziół.
W smaku pełne i harmonijne, o niskiej kwasowości. Idealne do picia solo, a także do letnich sałatek, grillowanych warzyw i owoców morza.
Podawać w temperaturze: 10-12°C.





Puente Del Inca Malbec
Czerwone wytrawne
Argentyna
Wytrawne wino o ciemnorubinowej barwie, z wyrazistymi garbnikami i głębią owocu. Odnajdziemy w nim aromaty śliwek i czereśni, a także czarnego pieprzu. Pasuje idealnie do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
To świetny „steak wine”. Pasować będzie także do kaczki i grillowanej kiełbasy.
Podawać w temperaturze: 16-18°C.



