To lekkie białe wino wytrawne o słomkowej barwie. Wyczuwalne aromaty kwiatowe, mineralne i owoców cytrusowych nadają głębi smaku. Naturalna słodycz szczepu oraz orzeźwiająca kwasowość powodują że wino jest idealnie zbalansowane. Dobrze schłodzone to idealny dodatek do owoców morza, białych ryb i deserów.
Chardonnay to najbardziej popularna biała odmiana winorośli, uprawiana wszędzie tam, gdzie produkowane jest wino. Dobrze łączy się z innymi odmianami w kupażach, jednak najlepsze nie są zwykle mieszane. Pochodzi z Burgundii we Francji. Jest krzyżówką szczepów pinot gris z gouais blanc. Najlepiej z wszystkich białych odmian nadaje się do fermentacji i dojrzewania w dębowych beczkach. Zależnie od sposobu produkcji pozwala na otrzymanie lekkiego, orzeźwiającego i mineralnego wina lub wina aromatycznego, długowiecznego i ciężkiego, o bardzo złożonym aromacie.
