Morski klimat Nowej Zelandii – długie słoneczne dni, chłodne noce, oceaniczna bryza to idealne warunki do produkcji win o średniej do wysokiej kwasowości, win o charakterystycznych intensywnych tropikalnych aromatach, które doskonale spełniają rolę wina towarzyszącego jedzeniu.
Nowozelandzkie Sauvignon Blanc zaskoczy nasze podniebienia aromatami marakui, lychee, cytrusów, tropikalnych owoców a nawet bzu.
Możemy je podać do białych mięs, ryb i owoców morza, koziego sera, sałat z warzywami z dodatkiem świeżych ziół takich jak bazylia, tymianek, mięta ale też jako aperitif.
Łososia najczęściej podajemy z delikatnymi sosami cytrynowo – maślanymi, ziołowymi lub skropionego cytryną / limonką dlatego Silent Lamb Sauvignon Blanc jako pairing do łososia to strzał w dziesiątkę.

- Krzyżówka Sauvignon Blanc z Cabernet Franc dały początek najsłynniejszemy czerwonemu szczepowi Cabernet Sauvignon
- 1 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sauvignon Blanc